Mesec šolskih knjižnic

STATUS Mednarodni projekt
INSTITUCIJA Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, v sodelovanju z Društvom šolskih knjižnic
ŠOLA PŠ Višnja Gora
KOORDINATOR/MENTOR Branka Lah in Kristijan Rešetič
RAZRED Matična šola in podružnice
PREDMET/ID likovna vzgoja
DEJAVNOSTI/IZDELKI Delavnica popravljanja knjig, obisk srednješolske knjižnice
DATUM Oktober 2014
CILJI Opozoriti na pomen šolskih knjižnic in povezati aktivnosti o Josipu Jurčiču z letošnjim sloganom “šolske knjižnice: srce šole”.
OPIS Iztekajoče se leto je bilo na Osnovni šoli Stična zaznamovano z aktivnostmi posvečenimi 170. letnici Jurčičevega rojstva. Učenci so skupaj z učitelji pripravljali dogodke, izdelovali različne izdelke in raziskovali na temo ustvarjanja in življenja našega rojaka Josipa Jurčiča. Aktivnosti so vrhunec dosegle oktobra, ko smo tudi uradno začeli s praznovanjem meseca šolskih knjižnic. Šolska knjižnica je igrala osrednjo vlogo pri povezovanju teh vsebin in tako udejanjala letošnje vodilo meseca šolskih knjižnic – Šolske knjižnice: srce šole. Letos smo program aktivnosti prilagodili in uvedli nove vsebine, ki so združile visoko obletnico rojstva Josipa Jurčiča in praznovanje mednarodnega dneva šolskih knjižnic, ki ima na naših tleh že dolgo tradicijo.
Izredno lepe izdelke smo v knjižnico prejeli iz likovne učilnice matične šole, kjer so pod mentorstvom učiteljice Anke Švigelj Koželj učenci ustvarjali na temo Josip Jurčič in njegova dela. Večina naslikanih del so bili portreti, ostalo pa junaki in vtisi iz Jurčičevih del. Slike smo razstavili v knjižnici in hodnikih šole, v elektronski obliki smo jih predvajali na šolskem prikazovalniku.
V okviru delavnic Polepšajmo knjižnico so na podružničnih šolah učenci izdelovali črke in knjižne kazalke. Znake s črkami smo uporabili v naših šolskih knjižnicah na policah z leposlovjem. Knjižne kazalke, ki so jih izdelali učenci, so lahko vzeli domov in jih komu podarili.
Na šoli že vrsto let deluje fotografski krožek, ki se aktivno vključuje v praznovanje meseca šolskih knjižnic. Letos je bil motiv ”knjižni obraz”. Učenci so v knjižnici poiskali knjige in revije z najbolj zanimivimi naslovnicami, kjer so bili prikazani različni obrazi in se z njimi fotografirali. Na PŠ Višnja Gora smo najboljša dela objavili na oglasni deski in obiskovalci knjižnice so do konca oktobra lahko za ta dela tudi glasovali. Fotografije, ki so zbrale največ glasov, smo nagradili.
Učence smo še posebej razveselili s presenečenjem v obliki knjige, ki so jo dobili v dar, če so si izposodili ”srečno knjigo”. S knjižničarko Branko Lah sva izbrala t. i. srečne knjige (najnovejša dela Ivana Sivca za višje razrede in Peter Nos avtorja Primoža Suhodolčana za nižje razrede). Kdor si je nevede izposodil ”srečno knjigo”, je dobil knjižno nagrado. Učenci so bili navdušeni nad presenečenjem.
Zelo velika udeležba je bila tudi na likovnem in literarnem natečaju z naslovom Kozel Lisko. Rdeča nit natečaja je bil Kozel Lisko, ki se je v šolski knjižnici zagledal v veliko zeljnato glavo. Problem je bil le, da je bilo zelje na naslovnici poučne knjige, pravila v knjižnici pa so jasna – nobenega trganja listov! Učenci so risali in pisali zgodbe o Kozlu Lisku in njegovi avanturi v knjižnici s poudarkom na knjižničnih pravilih in Kozlovo nepotešljivo željo po slastnem zelju. Najboljši izdelki so bili nagrajeni s stripom Kozlovska sodba v Višnji Gori. Aktivnosti v okviru praznovanja meseca šolskih knjižnic so se nadaljevale tudi v novembru, saj bi bilo zavzetost in marljivost učencev nespametno končati z določenim datumom. S knjižničarko Branko Lah ugotavljava, da učenci z veseljem sodelujejo pri aktivnostih, ki jih organizira šolska knjižnica in s tem pomagajo utrjevati knjižnico kot srce šole.
NAGRAJENCI /
OBJAVE Spletna stran šolske knjižnice, Spletne strani mednarodnega združenja šolskih knjižnic, Poročilo o mesecu šolskih knjižnic 2013 na spletnih straneh šolske knjižnice
SLIKA Učenci ustvarjajo knjižne kazalke (Small)Učenci v knjižnici na matični šoli izdelujejo knjižne kazalke
POVEZAVA Društvo šolskih knjižnic SlovenijeMednarodno združenje šolskih knjižnichttp:knjigaossticna.splet.arnes.si/

 

 

Orodja za dostopnost